Dissabte, 8 maig 2021

Pau Corcelles publica un llibre de fotografia castellera dels Moixiganguers d’Igualada

La publicació és un dels regals que s'ha fet la colla en el vint-i-cinquè aniversari de la seva fundació

|

- Publicitat -

“Força, equilibri, valor i seny… i Moixiganguers” és el títol del llibre de fotografia castellera de Pau Corcelles al voltant dels Moixiganguers d’Igualada. Es tracta d’una recopilació amb més de tres-centes instantànies que aquest fotògraf aficionat ha captat al llarg de diverses temporades. A més, conté textos de Jordi Còdol i Joel Grau, que aporten petites històries al voltant del fet casteller i que segons Corcelles “són un altre tipus de fotografies del que signifiquen els castells”. Benet Iñigo, periodista de RAC1, és l’autor del pròleg.

Una captura a la millor època dels Moixiganguers

Les fotografies estan captades entre el 2012 -l’any que Corcelles va entrar a formar part de l’entitat- i fins al 2019. És a dir, capturant la millor trajectòria dels vint-i-cinc anys que enguany celebra la colla de la camisa morada.

És doncs el testimoni d’una època de transformació tècnica que els ha situat entre les 10 millors colles del panorama actual, i a la vegada, també és la fotografia de vida d’una colla i que Corcelles plasma per la posteritat amb infinitat de detalls. “Sóc un membre més de la colla i això em permet posar-me a fer fotos allà on vulgui, si cal al mig de la pinya. Per això hi ha fotos que en un llibre d’un fotògraf professional no sortirien”.

Reunió anterior al primer intent de 3de9f dels Moixiganguers | Pau Corcelles

L’ordre de les fotografies arrenca amb una mostra d’imatges captades durant els assajos i evoluciona fins que la formació porta els seus castells a plaça. És a dir, mostrar el “perquè s’arriba a fer un 3de9 amb folre, el treball dels assajos, el que passa a plaça. I no només el que la gent veu als troncs dels castells”. Ho fa amb detalls dels moments previs, els muntatges de la pinya, de com la construcció s’erigeix pis per pis, es carreguen i descarreguen les construccions. I també amb imatges dels moments posteriors; la fotografia de l’èxit, de les celebracions, també alguna llenya i frustració, o el vessant més social de l’entitat. “El que també busco és ensenyar que els Moixiganguers som una gran colla, però que també es vegi que hi ha una companyia, una amistat, i que això també ajuda a fer grans castells”.

Encara vénen més ganes de fer castellsLa biblioteca castellera és molt rica i diversa en temàtica, però ve de gust que sovint es reivindiqui l’enorme plasticitat dels castells, es captin i es mostrin alguns detalls que expressen molt més que paraules, com ha sabut fer en Pau.Revisant les 204 pàgines del llibre, llegint les històries, i admirant les fotografies, entren unes ganes irrefutables d’agafar la faixa, la camisa d’assaig i fer castells. De fet, no descartaria que aquest efecte se li produeixi a aquell/a igualadí/na o anoienc/a que tingui el llibre a les mans, però que mai no s’ha plantejat fer castells, o ni tan sols s’ha apropat mai a les Cotxeres, el local social dels Moixiganguers.
Doncs ja ho sap, el llibre ja està disponible a les llibreries igualadines. I tan bon punt s’obrin les portes del local casteller, podrà endinsar-se en aquest món i contribuïr a 25 anys més de colla a Igualada. Això sí, haurà d’esperar a passar pàgina d’una ditxosa pandèmia que ha aturat aquesta tradició.“Força, equilibri, valor i seny… i Moixiganguers”, a càrrec del “Noi de les fotos”, havia de publicar-se per Sant Jordi i s’ha acabat convertint en el primer llibre casteller que es presenta en  l’anomenada “nova represa”. I casualment, la protagonista és la colla de la primera gran ciutat catalana on el virus va obligar a confinar la població.

Pau Corcelles

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.