Dissabte, 23 octubre 2021

Mor Andreu Montserrat, membre fundador i excap de la Colla Joves

|

- Publicitat -

Josep Torreño

La Colla Joves ha anunciat la mort d’Andreu Montserrat i Guasch, als 74 anys d’edat, un històric casteller vallenc membre refundador de l’actual Colla Joves i excap de colla de l’entitat en dues etapes.

Andreu Montserrat va nèixer a Valls el 1943. Amb disset anys va passar a formar part de la Muixerra, coincidint en els anys més difícils de la formació fins a la desaparició de la colla. Montserrat va agafar afició per les torres humanes i l’experiència amb la Muixerra li va servir per ser, posteriorment, un dels joves que tirà endavant la creació de la Colla Joves Xiquets de Valls. Una fundació complicada en els seus inicis, en una barreja de veterans de la Muixerra i jovent que no havia practicat mai els castells.

És quan Montserrat fa les seves primeres incursions als troncs de la Joves, tot i que els problemes amb l’esquena li impedeixen ser regular. Un any després de la nova aventura agafà els timons dels vermells i va passar a ser, oficialment, el primer cap de colla de l’entitat quan encara no comptava ni amb 30 anys, un fet que destacava en aquella època on els més grans tenien el paper més destacat. Tot i ocupar el càrrec durant un breu primer període va demostrar tenir els coneixements suficients com per liderar un canvi a nivell tècnic i formar gent nova als castells. Ja de seguida va es va convertir en un home influent de la colla i la seva veu sempre va ser respectada al llarg del temps.

Montserrat va viure uns quants anys a Veneçuela però al tornar a Valls va vincular-se novament a la colla, a mitjans dels anys 80. Va formar part de la tècnica del primer 3de9 amb folre descarregat al s. XX, l’any 1986, i dos anys després tornà a posar-se al capdavant de la colla en una de les etapes més brillants de la formació. Aquell any van guanyar el Concurs de Castells de Tarragona carregant el dos castells de 9 bàsics, i dos anys després van repetir la victòria descarregant el 3de9f i carregant el 4de9f, amb una generació de grans castellers que van convertir la Joves en capdavantera. L’any 1990 va posar fi a la seva etapa de cap de colla, donant pas a jovenu com en Salvador Ramon o Fede Gormaz. L’Andreu però, va dirigir molts castells ja que aquests dos castellers pujaven als troncs.

Montserrat sempre ha mantingut militància amb la Colla Joves, tot i que des de feia uns quants anys no era membre actiu, acompanyava a la colla sempre que el seu estat de salut li permetia.

Descansi en pau.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.