Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

L’emoció està servida!

Prèvia de la XXVII edició del Concurs de Castells

|

Ja fa dies que es respira ambient de Concurs i l’expectació és altíssima. Quins castells s’hi veuran? Qui guanyarà? Hi haurà relleu al lloc més alt de la classificació? La majoria de castellers i aficionats apunten a la Colla Vella dels Xiquets de Valls com la principal candidata per adjudicar-se’l, 18 anys després de la darrera vegada. Els rosats estan un esgraó per damunt de la resta i és la que té més gamma, però com sempre s’haurà de tenir en compte a uns Castellers de Vilafranca que també mantenen opcions, tot i la seva campanya irregular, a una Colla Joves Xiquets de Valls que prepara il·lusionada una actuació molt ambiciosa i a una Colla Jove Xiquets de Tarragona amb ganes de tornar a pujar al podi.

Independentment del que hagi passat a les places al llarg de l’any, de qui arribi millor o pitjor, diumenge a partir de les 10 del matí tot és possible i tot està més obert que mai. I és que les construccions que volen enlairar les principals colles són d’extrema dificultat i qualsevol error es pagarà molt car. I més en aquesta edició, en la que s’implanta una nova i polèmica norma que només permetrà computar un únic castell carregat.
L’estratègia de les colles serà més important que mai. L’espectacle està garantit i l’emoció està servida!

La prèvia | Diumenge 7 d’octubre a les 10h
Tarraco Arena Plaça (entrades exhaurides)

Colla Vella dels Xiquets de Valls

La colla més bona forma de la temporada i amb més ventall aspira a trencar la ratxa dels de Vilafranca. Fa 18 anys que el primer premi no va a parar a les vitrines del local del Portal Nou i enguany, més que mai, són els grans favorits.
Per aconseguir-ho, optaran per dos dels grans castells que poden encarrilar-los la victòria: el 4de9 i el 2de8 sense folre, que aquesta temporada han aconseguit descarregar en 3 ocasions cadascun.
La seva assignatura pendent són els castells de 10. A la Firagost van coronar el 3 -que no completen des de la mítica Santa Úrsula del 2016-, mentre que el 4, a Sant Fèlix i Santa Tecla s’ha desmuntat o ha acabat en intent fallit.
Una baixa important ha condicionat l’estat d’ànim de la colla, però els rodatges als troncs en les últimes temporades ha generat un fons d’armari potent. Això ha estat clau a l’hora de trobar substituts per un dels millors terços de la colla, i amb el canvi d’alineacions obligat ja han aconseguit el 2de8sf sencer o col·locar els dosos del 4de9sf amb la xarxa d’assaig.
Aquesta baixa però, pot fer variar un canvi de plantejament, castells de 10 i sense folre a banda, ara el 4de9f amb el pilar pot tenir un pes molt important en la seva estratègia.
És molt possible que els rosats escullin el 4de9 per obrir el camí cap a la victòria. Seran els darrers del grup en actuar i per tant, sabent el que han realitzat les colles rivals.

Possibles castells
2de8sf, 4de9sf, 4de10fm, 3de10fm, 4de9fp, 5de9f
Millor actuació temporada 2018
4de9sf, 2de8sf (carregat), id4de10fm, 4de9fp, pde8fm
Darrera posició al Concurs de Castells
3ers

Castellers de Vilafranca

Són els grans dominadors dels Concursos dels darrers temps però després de moltes edicions no hi arriben com els grans favorits. La seva temporada, molt irregular, ha estat marcada per diverses lesions i ha afectat la seva gamma de castells, enguany molt limitada.
Però el Concurs es presenta molt obert i no se’ls pot descartar mai, per la qualitat i l’esperit competitiu de la colla.
Al favor seu es decanta el domini sobre el 3de10fm. De fet són l’única formació que l’ha completat en les dues darreres temporades, i com fa dos anys, serà el seu castell de sortida. Assolir el castell de 10 serà bàsic per les seves aspiracions així com descarregar la primera torre de 8 de l’any. En l’únic intent del curs, per Sant Fèlix, només la van poder coronar, mentre que en els assajos de les darreres setmanes l’han fet sencera en tres ocasions.
El seu tercer castell serà el 4de10fm. No el revaliden des que el descarreguessin en l’últim Concurs i l’intent de Sant Fèlix, l’últim dut a terme, va quedar molt lluny de coronar-se.
Els verds ja saben què significa descarregar aquestes tres construccions en un escenari tan exigent com el del Concurs i el fet de no ser els favorits els restarà pressió. Però no es poden permetre errades i menys amb una canalla que té poca experiència amb aquestes grans construccions.
Els de Toni Bach també han assajat el 4de9 sense folre, que la temporada passada no van aconseguir completar en l’any que més protagonisme va tenir als assajos. També han fet proves de 3de9 sense folre, mentre que el seu castell de recurs, més enllà dels castells nets o de 10, podria ser el 5de9 amb folre.

Possibles castells
2de8sf, 4de10fm, 3de10fm, 5de9f
Millor actuació temporada 2018
tde9fm, 3de10fm, 5de9f, pde8fm
Darrera posició al Concurs de Castells
1ers

Colla Joves Xiquets de Valls 

L’últim Concurs guanyat per la Colla Joves data del 1992. Continua sent un gran repte tornar a recuperar el trofeu i els vallencs somien amb ell per la via dels tres castells sense folre (2de8, 3de9 i 4de9). Un programa que mai ningú s’ha plantejat i que els converteix en candidats.

Els vermells han ensenyat un gran domini sobre el 2de8, amb el que segurament obrirà la seva actuació. Enguany l’han completat en 3 ocasions i carregat en una més, demostrant molta destresa i capacitat de lluita per defensar-lo en situacions complicades.
A partir d’aquí, hauran d’estrenar les altres dues construccions límit, una d’elles d’inèdita i somiada per tothom: el 3de9 sense folre. A l’assaig es cou pràcticament des d’inici de curs, amb proves fins al pis de dosos o completant el 3de8 net sencer, que fins ara no havia aconseguit ningú. També han fet les mateixes proves sobre el 4de9 sense folre, que no descarreguen des de la temporada del 2013. En cartera tindran el 5de9f que el passat 30 d’agost van coronar a Vilafranca.
Primera de grup, la Joves té més a guanyar que a perdre i no tindrà tanta pressió com les seves rivals.

Possibles castells
2de8sf, 3de9sf, 4de9sf, 5de9f
Millor actuació temporada 2018
2de8sf, 5de9f (carregat), 3de9f, pde6
Darrera posició al Concurs de Castells
3ers

Colla Jove Xiquets de Tarragona

El gran curs que estan realitzant aquest 2018 és el seu aval per intentar pujar al podi per tercera edició consecutiva. Però el seu programa, que s’acabarà de definir en els darrers assajos de la setmana, estarà condicionat per algunes baixes.
Els liles han tocat una àmplia gamma de castells durant tota la temporada però les darreres ensopegades han capgirat el panorama.
Van carregar el 3de10fm per Santa Tecla, on va mostrar un folre i unes manilles impecables, però sense poder resistir la sortida de la canalla. Només l’han descarregat en una ocasió, fa dos anys, i aquest pot ser el seu gran objectiu pel Concurs.
El 4de9 sense folre també genera molta il·lusió. Tenen pendent descarregar-lo però no l’han provat més després de coronar-lo el 2017. Per diumenge té possibilitats d’anar a plaça en funció dels darrers assajos, de com vagi la seva actuació i de les sensacions a plaça. Sí que estarien garantits el 4de9 amb folre i agulla, estrenat enguany i completat dues vegades, a més dels seus castells emblema, el 5de9 amb folre i el 9de8.
D’altra banda també han assajat l’inèdit 9de9f, però no està previst que els tarragonins se’l plantegin enguany.

Possibles castells
3de10fm, 4de9fag, 5de9f, 9de8
Millor actuació temporada 2018
5de9f, 9de8, 4de9fag, pde8fm
Darrera posició al Concurs de Castells

2ns

Capgrossos de Mataró

La colla del Maresme va ser una de les grans sensacions del 2017, assolint els primers 5de9f de la seva història i descarregant més que mai el 2de9fm. Però enguany els costa arrossegar camises, especialment als assajos, que no els permet treballar amb garanties aquestes dues construccions. El 2 ja el van completar a Les Santes i hi anirà diumenge, mentre que el 5de9f dependrà exclusivament de les proves de dijous i divendres. Poden aprofitar l’ocasió de treure’s l’espina del darrer Concurs, on van realitzar el primer intent de la súper-catedral i que van acariciar.

Possibles castells

2de9fm, 5de9f, 3de9f, 4de9f
Millor actuació temporada 2018
2de9fm, id5de9f, 3de9f, id5de9f, 4de9f, pde6
Darrera posició al Concurs de Castells
5ens

Castellers de Sants

Després d’un 2017 marcat per les baixes als troncs, els de Sants han donat una bona mostra de recuperació, passejant la gamma de 9 bàsica aquest estiu i culminant el primer tram del curs fent el 2de9fm a Tarragona. Després de l’aturada de les vacances els seus assajos s’han centrat en aquest 2de9fm, que per primera vegada han completat en una diada de la Mercè local, el passat dia 24.
Revalidar la tripleta de 9 serà l’objectiu dels santsencs. Deixaran per més endavant el 5de9f, que els agradaria estrenar en la seva diada o a Vilafranca per Tots Sants.

Possibles castells
2de9fm, 4de9f, 3de9f
Millor actuació temporada 2018
3de9f, 2de9fm, 4de9f
Darrera posició al Concurs de Castells
6ens

Castellers de Barcelona

Situació difícil per la colla degana de Barcelona, que arriba amb el 5de8 com a màxima construcció i sense poder assolir cap dels castells de 9 pisos que ha provat enguany.
Hi ha hagut relleu al capdavant de la tècnica després dels resultats de la Mercè però esperen aprofitar el treball fet als assajos. Els seus objectius passen ara per recuperar el 2de8f i el 5de8, mentre que la tercera opció serà un 4de9f que no han dut a plaça aquest any. Tot i això, la nova tècnica és conscient que podria rebaixar les seves pretensions si els resultats de l’assaig de divendres no compleixen amb les expectatives.

Possibles castells
2de8f, 5de8, 4de9f
Millor actuació temporada 2018
3de8, 4de8, 2de8f
Darrera posició al Concurs de Castells
7ens 

Castellers de Sabadell

La renovació constant dels seus troncs els impedeix consolidar els seus màxims castells, des de la gamma alta de 8 fins als castells de 9 bàsics. És en aquest darrer tram de la temporada, després de l’estiu, quan als assajos estan obtenint els millors resultats. Fruit d’això, el passat dia 8 de setembre van coronar el 4de9f, el primer castell de 9 de l’any. Diumenge la intenció és obrir amb l’estrena del 7de8, i a partir d’aquí l’ordre dels dos castells de 9 bàsics encara està per decidir. Els saballuts estan motivats per intentar realitzar el seu millor Concurs.

Possibles castells
3de9f, 4de9f, 7de8
Millor actuació temporada 2018
4de9fC, 7de7, 3de8
Darrera posició al Concurs de Castells
13ens

Xiquets de Tarragona

Els matalassers estan superant a poc a poc algunes dificultats que ja  arrosseguen des de la temporada anterior. A més, l’inici de curs va estar marcat pels problemes amb el seu local social, fet que els va obligar a buscar un nou emplaçament per assajar.
El 3de9f descarregat per Santa Tecla és una bona mostra de la seva recuperació, d’altra banda vital per remuntar la situació -a nivell social i tècnic- pocs dies després que dimitís el seu cap de colla.
Per diumenge, tornar a descarregar el 5de8 i el 3de9f seran bàsics de cara a agafar confiança i intentar el primer 4de9f de l’any. Una actuació, l’anomenada tripleta màgica, que no completen des de Sant Magí del 2015.

Possibles castells
3de9f, 4de9f, 5de8, 2de8f
Millor actuació temporada 2018
5de8, 3de9f, 4de8
Darrera posició al Concurs de Castells
17ens

Castellers de la Vila de Gràcia

Els del barri de Gràcia barceloní també són una de les formacions que ha tingut dificultats per consolidar la gamma alta de 8 i els castells de 9. A mitja temporada també han renovat la tècnica amb l’esperança que l’aire fresc renovés l’il·lusió de la gent.
A  la seva festa major, després d’insistir-hi molt, van completar el 3de9f, però a la Mercè va quedar al tinter amb dos intents desmuntats. Aquesta setmana volen posar sisens al 3 i el 4de9f i confirmar-los per diumenge, i juntament amb el 2de8f formarà el seu programa.

Possibles castells
3de9f, 4de9f, 7de8, 2de8f
Millor actuació temporada 2018
2de8f, id3de9f, id3de9f, 4de8, 3de9f
Darrera posició al Concurs de Castells
11ens

Marrecs de Salt 

Els gironins tornen a la sessió de diumenge per mèrits propis des que s’apliqués el nou format, el 2012. L’assoliment dels primers 3de9f de la temporada passada els ha donat el bitllet per actuar entre les 12 millors formacions.
El repte és revalidar l’actuació més important de la colla: ajuntar novament el 3de9f, el 5de8 i el 2de8f en una mateixa actuació.
Enguany el castell de 9 el van estrenar molt aviat, el 10 de juny, però des d’aleshores no ho han tornat a fer. A principis de juliol el van coronar a Vic i a finals d’aquell mes el van desmuntar a casa. El 5de8 també l’han completat en una ocasió mentre que el 2de8f el tenen plenament consolidat.

Possibles castells
3de9f, 5de8, 7de8, 2de8f
Millor actuació temporada 2018
4de8, 2de8f, 3de9f
Darrera posició al Concurs de Castells
14ens (participant dissabte)

Castellers de Sant Cugat

La gran progressió de la colla i la plaça que deixen lliure els Minyons de Terrassa els permet estrenar-se a la sessió de diumenge. El seu debut els motivarà per tornar a apostar pel 3de9f, el seu castell sostre, que al juliol van carregar en el marc de la seva festa major. Diumenge voldran provar de nou el 5de8 i afegir el 7de8 que ja tenen en cartera, reestrenant-lo després de 2 anys, quan van descarregar-lo (i al primer intent) al Concurs del 2016. El 2de8 amb folre podria esdevenir la sorpresa però problemes amb l’alineació titular del tronc l’haurien fet descartar.

Possibles castells
3de9f, 5de8, 7de8
Millor actuació temporada 2018
id5de8, 5de8, 3de9fC, 4de8
Darrera posició al Concurs de Castells
15ens

- Publicitat-

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.