Diumenge, 28 novembre 2021

La Colla Vella celebrarà l’Any Rabassó en el centenari de la mort del mític casteller “Isidre de Rabassó”

|

- Publicitat -

Coincidint amb el dia de Sant Isidre, la Colla Vella dels Xiquets de Valls commemorà aquesta efemèride amb un seguit d’actes englobats en l’Any Rabassó

La Colla Vella celebra a partir d’avui l’Any Rabassó, un projecte historiogràfic i social al voltant de la figura d’Isidre Tondo Ballart, conegut com l'”Isidre de Rabassó”, un dels noms més significatius de tota la història d’aquesta tradició. La celebració s’allargarà fins el 29 de desembre, en la vigília del centenari de la seva defunció.

L’Any Rabassó no només esdevindrà un homenatge, ja que també iniciarà un procés d’estudi de la seva trajectòria com a cap de colla i casteller “d’una època i d’una forma d’entendre i de fer castells, que són l’ànima del que és actualment la Colla Vella dels Xiquets de Valls.” Els rosats informaran properament del programa d’actes, les xerrades o trobades al voltant de l’Any Rabassó així com del material didàctic que editaran per a escolars de totes les edats.

Publicitat

Fer castells és necessari, viure no és necessari

De moment la Colla Vella ha presentat el logotip que acompanyarà l’Any Rabassó, que ha anat a càrrec d’Adam Fabra i Ruiz, component dels rosats. Aprofitant l’ocasió, també es vol destacar la “Pindàrica Tercera en honor d’Isidre de Rabassó” escrita i publicada per Eugeni d’Ors “Xenius” el 1916, on exalta la figura del vell casteller i de la qual n’ha extret la frase amb què també volen il·lustrar aquest any: “Fer Castells és necessari, viure no és necessari”. Afirmació, on reflecteix que per Rabassó  la vida sense castells no hagués tingut sentit i il·lustra la passió, sentiment i importància que donava als Castells.

Isidre Tondo i Ballart va nèixer el 18 d’abril de 1842 i es convertí en cap de colla de la Colla Vella el 1877, càrrec que va ocupar fins a la seva mort el 30 de desembre de 1918. Durant aquesta etapa es van assolir les grans construccions de l’època, com el 4de9 sense folre del 1881 i el 5de9f del 1883, els únics descarregats del s.XIX (on pujà al pis de terços i quarts respectivament.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.