Dimecres, 29 setembre 2021

Els pilars per la represa de l’activitat castellera

Recull dels pilars alçats a les places aquest 2021

|

- Publicitat -

Els assajos i les actuacions castelleres van paralitzar-se els primers dies de març del 2020 a causa del coronavirus i la temporada va saldar-se pràcticament en blanc. Sense data encara per iniciar la recuperació total de l’activitat castellera, a partir del mes de juny del 2021 han proliferat petits avenços simbòlics en forma de pilars gràcies a la desescalada de les restriccions. Són les primeres construccions que s’aixequen en públic després de l’esclat de la pandèmia, amb la participació de grups bombolla formats per 20 o 25 castellers i seguint totes les mesures de seguretat sanitàries. Fins a dia d’avui, aquestes són les accions que les colles han dut a terme a plaça, ordenades cronològicament:

5 de juny: Pilar de 5 al Dia del Graller
Els Castellers de Vilafranca van completar el primer pilar de 5 després de l’esclat de la Covid-19. Els verds, sense anunciar-ho previament, per evitar concentració massiva de públic, van reaparèixer durant la celebració del Dia del Graller, que se celebrava el passat 5 de juny al seu local, Cal Figarot.

Pilar de 5 dels Castellers de Vilafranca a Cal Figarot (foto: Suso Paredes)

19 de juny: Pilars al Torneig l’Enxaneta
La colla de la camisa verda també va protagonitzar dos pilars de 4 durant el Torneig d’hoquei base l’Enxaneta, també a Vilafranca, on durant molts anys va ser habitual que la formació hi actués. En aquesta ocasió van exhibir una pancarta amb el lema “La cultura és segura; fer castells també”, en una nova mostra de la seva reivindicació per la tornada a l’activitat.

Els Castellers de Vilafranca fent dos pilars de 4 al torneig de l’enxaneta (foto: @verds)

23 de juny: Igualada rep la Flama del Canigó amb pilars dels Moixiganguers
A Igualada, els Moixiganguers van reaparèixer alçant dos pilars de 4 en l’acte de rebuda de la Flama del Canigó de la capital de l’Anoia, una cita on els morats hi participen habitualment. Dos grups de convivència van formar part d’aquest simbòlic retorn a les places, lluint la pancarta d’agraïment amb el lema “Tornem a les places, gràcies Igualada”.

Pilars de 4 dels Moixiganguers per rebre la flama del Canigó a Igualada (Foto: Pau Corcelles)

24 de juny: Dos pilars en el Sant Joan vallenc
La plaça del Blat de Valls va presenciar, en la Diada de Sant Joan adaptada a la situació, el retorn de les dues colles dels Xiquets de Valls. Les dues formacions van rebre l’autorització per a la realització d’aquests pilars i els assajos corresponents, avalats per les autoritats locals i sanitàries, a través d’un estudi elaborat amb 50 components de cada colla. Vella i Joves van completar amb èxit els respectius pilars de 5.

Vella i Joves aquest migdia en la Diada de Sant Joan (foto: Josep Torreño)

28 i 29 de juny: Els Xiquets de Reus tornen per Sant Pere
A Reus, els Xiquets locals no van perdre l’oportunitat de participar en els actes adaptats de la festa major de Sant Pere, aixecant pilars de 4 per part de diversos grups de convivència. Entre la vigília i la Diada de Sant Pere van completar desenses de pilars a la Carpa de la Festa instal·lada per l’ocasió.

Primers pilars dels Xiquets de Reus a la festa major de Sant Pere (foto: Reus Cultura)

29 de juny: Pilars a Sabadell per a Carme Forcadell
Els Castellers de Sabadell van reaparèixer a la seva plaça el passat 29 de juny, en un acte d’homenatge a Carme Forcadell, expresidenta del Parlament de Catalunya, 6 dies després de recuperar la seva llibertat. Els Saballuts, que van completar un pilar de 4 en aquest acte, van ser de les darreres formacions en actuar just abans de que la pandèmia paralitzés l’activitat, i seu és un dels únics 4de8 que es van fer el 2020, el castell sostre de la temporada truncada.

3 i 4 de juliol: Pilars a la festa major de Terrassa
La festa major de Terrassa va tenir presència castellera gràcies als pilars aixecats pels Castellers i els Minyons de Terrassa. Dissabte participaven a l’actuació de lluïment, juntament amb el seguici de cultura popular. L’endemà diumenge també aixecaven pilars de 4 a la sortida d’ofici, a la Plaça Vella, i minuts més tard, s’anotaven diversos espadats simultanis a càrrec de diversos grups de les dues colles.

10 de juliol: Pilar per l’aniversari de Berga
Per celebrar el novè aniversari dels Castellers de Berga, la colla va protagonitzar un pilar de 4 a la plaça del Mercat local. Hi van participar 25 membres de la colla seguint totes les mesures de seguretat.

11 de juliol: Pilars a la festa major de Vic
Els Sagals d’Osona van completar dos pilars de 4 simultanis a la plaça Major de Vic, en substitució de la Diada de la festa major. Mig centenar de membres de la colla, dividits en dos grups, es van sotmetre a uns tests d’antígens abans de participar tan als assajos com a la diada simbòlica. Les intencions dels Sagals passaven per enlairar un pilar de 5 seguint el mateix model de protocol que les colles vallenques per Sant Joan, però va ser denegat pel Departament de Salut.

15 de juliol: Reaparició dels Nois pel Quadre
En el dia gran de les festes del Quadre de Santa Rosalia, Torredembarra va vibrar amb el pilar de 4 dels Nois de la Torre. La colla participava en la passada estàtica del seguici festiu i reapareixia amb aquest espadat format per un grup bombolla de 25 castellers.
#Torredembarra #FMQuadreSantaRosalia

20 de juliol: Els Verds tornen als Monjos
Els Castellers de Vilafranca van tornar a actuar a Santa Margarida i els Monjos en el transcurs de la festa major d’aquest municipi de l’Alt Penedès, una plaça on era habitual la seva participació fins a mitjans dels anys 1990. En aquesta ocasió, la formació va completar dos pilars de 4 i posteriorment, un pilar de 5 en solitari.

22 al 24 de juliol: Pilars dels Castellers d’Esplugues per Santa Magdalena
Els anomenats Cargolins van participar a la festa major petita d’Esplugues, on van dur a terme tres pilars de 4. El dijous 22, festivitat de Santa Magdalena, completàven dos de simultanis, mentre que el dissabte 24 en protagonitzaven un de solitari en el marc d’un espectacle musical.

24 de juliol: Els Marrecs tornen a plaça
Els Marrecs van participar en els actes simbòlics de la festa major de Salt, on la diada castellera és una de les cites més importants de la colla. Els gironins van completar un pilar de 4 davant de la Factoria Cultural Coma Cros.

25 de juliol: Pilar per Les Santes de Mataró
Els Capgrossos de Mataró han participat en els actes adaptats de Les Santes, apereixent en públic 16 mesos després. Els mataronins van completar tres pilars de 4 simultanis dalt de l’escenari, durant la Mostra de Balls locals. Una estona abans, els de la camisa blava van rendir homenatge a la Mariona Galindo i Lora, alçant un pilar de 4 davant de l’església de Santa Maria.

1 d’agost: Vacarisses estrena camises
La colla més novella del panorama casteller, la Colla Castellera de Vacarisses, va enlairar un pilar de 4 en el marc de la seva festa major. Nascuts en plena pandèmia, l’espadat d’aquest dissabte també servia per estrenar la camisa de color argila que distingeix a partir d’ara als ‘Potes roges’.

Els Castellers de Vacarisses han protagonitzat el seu primer pilar amb camisa (@potesroges)

7 d’agost: Pilar de 4 del Riberal
Els Castellers del Riberal (Catalunya Nord) van estrenar-se a plaça aquest 2021 amb un pilar de 4. Els de la camisa verda van participar a la festa major de Millars, al Roselló, en una de les seves cites habituals i més destacades del seu calendari.

14 d’agost: Pilar dels Grocs a la festa major de Castelldefels
Els Castellers de Castelldefels també van fer acte de presència a la festa major d’estiu local. Per aquest motiu, un grup bombolla format per 25 castellers van participar als actes adaptats al Castell i enlairar un pilar de 4.

15 d’agost: Pilar solidari dels matalassers
Els Xiquets són la primera de les quatre colles tarragonines que reapareix en públic després de l’esclat de la pandèmia. Ho van fer en el marc de la iniciativa “Mulla’t per l’esclerosi múltipe” organitzada a les instal·lacions del Nàstic. Allà van completar un pilar de 4 on l’enxaneta va mostrar una pancarta per la lluita contra aquesta malaltia.

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.