Setmanari digtal

Divendres, 12 de agost del 2022

El Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el món casteller exigeix rigor científic en la tornada a l’activitat

Consideren que “no és bo que sorgeixin pretesos estudis o proves pilot que no reuneixen els requisits científics bàsics per poder ser considerats com a tals”

|

- Publicitat -

El Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller ha emès un comunicat exigint “rigor científic en la tornada a l’activitat castellera”, mostra la seva preocupació per “les ganes i la pressa per tornar a l’activitat castellera passin per davant del rigor” i consideren que “no és bo que sorgeixin pretesos estudis o proves pilot que no reuneixen els requisits científics bàsics per poder ser considerats com a tals”.

Centrant-se en l’acció que es viurà el pròxim 24 de juny a Valls, gràcies a un protocol que preveu la participació de 100 castelleres i castellers, 50 per cada colla, tant als assajos previs com a l’actuació, els membres del Grup expressen la manca de procediments científics perquè “no hi ha un disseny transparent de la prova pilot, de pregunta científica definida i d’objectius d’abast general de l’estudi; a més no és un estudi inclòs a cap dels registres oficials d’estudis clínics, ni consta l’aprovació per part de cap Comitè d’Ètica Científica; i tampoc no queda clara la inclusió de les persones que realitzen l’estudi. Els objectius dels estudis han de mirar per a un col·lectiu més ampli que l’interès particular dels promotors, i sembla que la prova de Valls serveix només per a que es puguin fer castells per Sant Joan”.

Publicitat

Aquesta prova pilot té com a responsables de la seva aplicació el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà-ICS i que compta amb l’acompanyament de Salut Pública de la Generalitat. Precisament, des del Grup de Foment per la Ciència i la Salut en el Món Casteller s’han preocupats pel fet l’acció rebi l’aval de les administracions públiques “perquè són elles les que justament les que han de vetllar per a que els estudis es realitzin amb els màxims criteris de rigor i qualitat”. Per últim, apunten que “el món casteller no ha de perdre credibilitat en utilitzar la ciència com a excusa per a altres finalitats”, diu el comunicat.

El Grup de Foment, format per un col·lectiu de diversos castellers i castelleres de diferents colles vinculats a sectors del món científic i universitats catalanes, porta impulsant estudis, recerca i formació científica des del 1996.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.