Dissabte, 31 octubre 2020

Comunicat conjunt de la Vella i els Verds per l’acord de cessió dels drets d’imatge de les colles

|

En relació a la ratificació de l’acord sobre la cessió dels drets d’imatge de les colles i les retransmissions televisives, aprovat per una àmplia majoria de formacions durant l’Assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres celebrada el passat dissabte a Mollet, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca han emès fa uns minuts un comunicat conjunt on mostren la seva disconformitat. Al·leguen entre altres que “no poden ratificar la cessió dels drets ja que no existeix cap document legal de cessió” i que “fins no signar aquests documents la CCCC no posseirà els drets d’imatge, per tant no podrà negociar per elles i els drets els administrarà cada colla”. Les colles mantenen que “cal estudiar conjuntament la millor fórmula per formalitzar la cessió que ens empari legalment a totes les parts i ens permeti garantir la bona difusió del món casteller als mitjans de comunicació”. Així mateix el comunicat també fa referència al protocol de les colles internacionals i la seva relació amb els acords amb la Coordinadora, on les dues colles van votar en contra.

A continuació reproduïm el comunicat sigant per ambdues colles:

Publicitat

Comunicat íntegre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca:

Després que en l’assemblea del passat dissabte la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) la majoria de colles ratifiquessin la cessió dels drets d’imatge i de comunicació per a retransmissions castelleres a la CCCC, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls volem exposar el següent:

 • La CCCC ha negociat sempre de mutu acord amb les colles els seus drets d’imatge sense haver formalitzat mai un contracte legal de cessió ni establert la durada ni l’extensió dels drets. La situació actual és molt diferent a la que es va fer el primer acord de cessió: aleshores no existien ni les xarxes socials ni la internacionalització que ara vivim.

 • Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls no poden ratificar la cessió dels drets ja que no existeix cap document legal de cessió. Fins no signar aquests documents la CCCC no posseirà els drets d’imatge, per tant no podrà negociar per elles i els drets els administrarà cada colla.

 • Tot i que s’hi està treballant, les nostres colles no tenen cedits els drets de la totalitat dels seus castellers, de tal manera que aquests drets individuals actualment no els podem cedir a tercers.

 • Els últims anys han augmentat el número d’actuacions en les quals la part contractant obté els drets d’imatge de l’actuació castellera en la signatura del contracte. Si els drets els tenim cedits a la CCCC, aquesta també hauria de signar aquests contractes.

 • Cal estudiar conjuntament la millor fórmula per formalitzar la cessió que ens empari legalment a totes les parts i ens permeti garantir la bona difusió del món casteller als mitjans de comunicació.

 • Gràcies a la Coorporació Catalana de Mitjans Audivisuals, La Xarxa, les televisions locals i tots els seus professionals, actualment comptem amb una cobertura informativa dels castells, programes especialitzats i amb una programació de les principals diades en directe.

 • Lamentem la situació que ha portat a La Xarxa a anunciar que no continuarà produint continguts audiovisuals quan l’aposta pel fet casteller era inequívoca i en benefici de tots.

 • Agraïm a Damm la seva aposta decidida pels castells des de fa tants anys i remarquem que hem treballat i treballem conjuntament per augmentar la seva visibilitat com a patrocinador, arribant fins i tot a explorar fórmules que han estat reprovades i rebutjades per la CCCC.

 • Pensem que caldria actualitzar i millorar el conveni entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Damm i la Coorporació Catalana de Mitjans Audivisuals i adaptar-lo als drets que cedeixi contractualment cada colla castellera i ampliar-ho a tots els agents audiovisuals interessats i compromesos amb la difusió dels castells.

 • Esperem poder reconduir la situació i com dos dels actors afectats ens mostrem oberts a mantenir converses amb totes les parts.

Ambdues colles també vam votar en contra del protocol de les colles internacionals, un mecanisme que exclou realitats castelleres existents. Creiem que l’acord proposat per la CCCC és molt reduccionista i no preveu la inclusió de colles en cultures i societats molt diferents a la nostra. Creiem que s’ha de tenir més amplitud de mires i tenir una visió més universal del que és el fet casteller i del que pot arribar a ser, sense perdre res de l’essència d’aquesta tradició bicentenària.

Amb aquest comunicat conjunt, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, unim pensaments i criteris tot reiterant el nostre compromís de treballar plegats per al bé col.lectiu del món casteller.

 

Publicitat

7 COMENTARIS

  • Volen que el món casteller és quedi reduït al verd, que és la perceptíció que tenim molts) i els rosats que els hi van al darrera. Vergonyant per exemple aquella relació de patrocini, encara que només fos per les camises d’assaig entre La Xarxa i els verds..

 1. La qüestió és: Quina morterada us han promés Verds i Vella per a vendre’ns a tots? Desprès us queixareu quan a les places la resta de colles us xiulin. No és per la superioritat castellera, és per qüestions com aquesta.

 2. Si la Asamblea cccc sobirana, ha ratificat aquest acord , perque aquesta pataleta ?. Per que sou el “grans” sigueu demócrates I respecteu a la majoria PD. La meva colla es va abstenir.

 3. No entenc què critica la gent… precisament la Xarxa s’ha hagut de retirar de les retransmissions per culpa d’aquest acord. La Xarxa és qui més ha donat cobertura a les colles petites, que abans a TV3 només feien les 4 grans diades de les colles de 10. Penso que la reivindicació de Verds i Vella precisament va a favor de flexibilitzar tot això i no reduïr la cobertura a les diades més destacades.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.