Dijous, 30 de març del 2023

Aquest dijous es presenta a Vilafranca un documental sobre la represa castellera

|

- Publicitat -

El cinema Kubrick de Vilafranca acollirà aquest dijous, 14 d’octubre a les 19.00h, l’estrena del documental Sempre amunt! La represa castellera que narra com van patir la pandèmia les colles castelleres i com se n’estan sortint a base d’esforç i determinació. El film, produït per la productora vilafranquina Punt tv i dirigit per Jordi Escofet, amb guió de Josep Maria Flores, té com a protagonistes els Castellers de Vilafranca.

Sempre Amunt! La represa castellera té com a eix central el testimoni de sis castellers dels Verds que expliquen l’impacte que va tenir la pandèmia per a la colla, com es va gestionar el col·lectiu per mantenir la gent connectada i motivada malgrat els confinaments i les restriccions i com han aconseguit recuperar-se per tornar a aixecar castells de deu pisos. D’entre tots els testimonis destaquen els del president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, i el cap de colla, Sisco Benet, que relaten davant la càmera l’estratègia que van seguir per mantenir la colla activa i com van liderar la represa castellera malgrat els dubtes que tenien altres colles. El documental també recull els testimonis dels caps de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Moixiganguers d’Igualada i els Capgrossos de Mataró, que narren la seva experiència durant i després de la pandèmia.

Publicitat

La pel·lícula arrenca amb unes imatges fins avui inèdites que mostren la canalla des de dintre, com se’ls prepara i com s’aïllen durant l’actuació a plaça per no perdre en cap moment la concentració. Amb la participació dels Castellers de Vilafranca i el patrocini de Serveis Mèdics Penedès, el film d’una durada de 52 miuts és una producció de Punt TV Comunicació Audiovisual amb la col·laboració de Taempus Media. La realització ha anat a càrrec de Jordi Aymerich i Jordi Escofet, i el muntatge és de Carles Matamala.

Festival Cinema Castells

L’estrena del documental s’enmarca en la segona edició del Festival Cinema Castells, que aterra a la capital de l’Alt Penedès amb un programa de tres dies adreçat a un ampli segment de públic: el món casteller, els amants de la cultura popular, els interessats en gravacions antigues i el conjunt de públic que segueix l’univers audiovisual. 

El FCC té quatre seccions: Oficial Documentals, Oficial Promocionals, Temps Passat i Immaterials. També inclou dues de les obres premiades en la primera edició del festival: Tocant el cel, de Toni Comas (2019), Premi a la Millor Pel·lícula del FCC 2021, i Concurs 1970: el desafiament Nens – Vella, de Maria Roig (2020), Premi Especial del Jurat del FCC 2021.

També programa altres peces sobre els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca, respectivament: Verd sobre blau, de Pep Puig (2011), Societat anònima, de Ramon Tort i Raimon Benach (2019). I també projectarà un reportatge que TV3 va fer, ara fa 30 anys, amb motiu del Concurs de Castells del 1992 i que va titular Els castells del segle.

Un altre documental que es passarà al FCC és Mig segle de faixa blava, de Carol Ayala i Cristina Garduño, sobre els Falcons de Vilanova. Aquesta peça està inclosa en la seccióImmaterials, que programa audiovisuals d’altres elements de la cultura popular. La secció Temps passats projectarà dues sessions: d’una banda, imatges dels anys 20 i 30 del fons de la Universitat Rovira i Virgili, recuperat recentment, i d’una altra, la pel·lícula, Fiesta Mayor, de Manuel Esteba, que narra la història d’un enxaneta vilafranquí del 1966.

Per últim, la secció Oficial Promocionals, que selecciona clips de colles castelleres presentarà una quinzena de produccions recents. Aquesta és l’única secció amb caràcter competitiu en l’edició d’enguany, ja que l’altra Oficial (la de Documentals) ho és cada dos anys.

El festival serà escenari de tres presentacions de projectes audiovisuals en marxa: Castells i Patrimoni de la Humanitat: l’abans i després de Nairobi, a càrrec de Duart van Sintemaartensdi; Dones castelleres, d’Aina Mallol i Maria Roig; i Cuando se giran las sombras, de Carmen Ávalos.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Més notícies