Són temps de canvis als Minyons de Terrassa. Des de fa unes setmanes l’Equip de Colla, que engloba la junta tècnica i directiva, està treballant per tirar endavant una nova manera de gestionar la colla que es vol desenvolupar amb lideratges plurals, oberts i participatius, i on la presència de la dona i la gent jove té un pes molt important. En aquest marc de novetats, la presidenta Isolda Sucarrats i un dels co-caps de colla, l’Arnau Boada, ens obren les portes del local per explicar-nos els projectes a pocs dies de donar el tret de sortida als primers assajos de l’any.

Tenim moltes ganes que arribi dilluns i començar els assajos“ diu l’Arnau Boada tot just saludar-nos. Ell i en Xavier Jurado formen el jove tàndem que amb només 24 anys liderarà els Minyons de Terrassa. “Ens fa respecte però la decisió d’estar al capdavant l’hem madurat bastant. El més important era que ens sentíssim recolzats per la colla, que a darrera hi hagués un equip potent i que la gent amb més experiència ens pugui ajudar en qualsevol moment”.
Els perfils dels co-caps de colla són força diferents. Jurado va entrar a formar part dels Minyons amb 6 anys, va ser una peça destacada del pom de dalt i actualment ho és als troncs, mentre que Boada és un home de pinyes i folres i només fa 6 anys que té camisa. Tot i això sempre ha respirat l’ambient casteller a casa (és el fill gran de l’excap de colla Màrius Boada).
Recuperar la gamma
El 2015 i 2016 ja es va veure on poden arribar a estar els Minyons, només cal que la feina surti i tenir encerts
La nova tècnica introduirà canvis en la planificació dels assajos respecte els últims anys. S’han proposat augmentar el ritme i fer moltes més proves, fet que requerirà un compromís elevat de la gent en posicions importants. “Tot això ho volem aconseguir amb la motivació, tenint molta comunicació amb la gent, que se sentin escoltats. Si a final de temporada tenim el pati ple. seria la millor senyal de que tot ha anat bé”, diu Boada. Aquestes intencions seran algunes de les claus per recollir els primers fruits, que se centraran en recuperar la gamma de castells de les temporades 2015 i 2016; “arribar fins aquí seria un gran pas” i a partir d’aquí, pensant en l’any vinent “consolidar-nos i anar molt més amunt”.
Boada reconeix que s’han de millorar alguns aspectes que l’any passat no van acabar de funcionar però assegura que la colla té molt potencial “i si el treiem podem estar allà dalt. El 2015 i 2016 ja es va veure on poden arribar a estar els Minyons, només cal que la feina surti i tenir encerts”.
Els de Terrassa no van fer la temporada que haguessin volgut, que en part va estar marcada per les lesions d’algunes peces importants. Els seus màxims castells van ser el 3de10 i el 5de9, només carregats, a més de completar el 2de9 i pilar de 8. Segons el co-cap de colla durant el 2017 no es va veure tot el potencial i creu que per això es trobarà la gent “com enrabiada, en el sentit positiu de la paraula, i amb ganes de fer un gran any, amb molta ambició. Veiem que hi ha moltes ganes de treballar i de recuperar la màxima gamma de castells”.
L’espina clavada
Una de les grans apostes dels Minyons en les darreres campanyes ha estat el 2de8 sense folre, construcció que han portat a plaça sense èxit en dues ocasions, malgrat completar-lo prèviament a l’assaig amb l’ajuda de la xarxa. “L’any passat el teníem molt bé però per alguns problemes no el vam poder intentar. Cada any hi estem més a prop, si el comencem a treballar més aviat, que és la nostra intenció, crec que el podem intentar abans del tram final de temporada. Aquest any hem de fer-lo, és la nostra espineta clavada”. Si la feina sobre el 2de8 funciona, Boada no trobaria descabellat portar-lo a Vilafranca el 30 d’agost.
Sant Fèlix és la diada de l’any pels Minyons
Els administradors de la festa major vilafranquina ja s’han reunit amb la nova direcció dels Minyons. El co-cap de colla reconeix que aquest any “la decisió dels administradors és molt complicada” però afirma que, per a ell “Sant Fèlix és la diada de l’any pels Minyons”. “També tenim la nostra diada, però és un tema a part, és final de temporada i tirem tot el que hem construït durant l’any. Però Sant Fèlix és Sant Fèlix i als administradors els vam deixar clar que per nosaltres és molt important”. Boada afegeix que el primer tram de temporada el fan pensant en Sant Fèlix “i no tant per la nostra festa major, que sí, és el nostre primer pic, però allà també ens guardem cartes”. La decisió serà com sempre dels administradors de torn però els malves confien estar entre les 4 formacions de la diada “ja tenim planificada la temporada i nosaltres comptem que hi anem. Esperem que la decisió es prengui el més ràpid possible, els Minyons volem anar a Sant Fèlix”.
El calendari de la colla per aquest 2018 ja està pràcticament perfilat i només falta confirmar alguns compromisos, “un d’ells molt interessant”, tot i que no revela cap detall per què no està confirmat al 100%. Un calendari que comptarà també amb sortides de càracter social “són importants per la temporada perquè ens unim més i perquè ens prenguem una mica de descans de l’exigència que comporta fer grans castells”.
Primera dona presidenta dels Minyons
L’entitat, nascuda el 1979, ha destacat al món casteller en molts aspectes però especialment pel fet de liderar la introducció de la dona als troncs. Ara bé, han hagut de passar 39 anys perquè una de les seves castelleres, la Isolda Sucarrats, ocupi el càrrec de presidenta. “Suposo que no hi ha hagut mai abans cap dona a la colla que hagi fet cap broma sobre això… i que algú ho escoltés!”, diu la Isolda. I és que “no podia ser que els Minyons vam ser els primers a posar la dona als troncs i no tingués cap presidenta”. Ja havia col·laborat en l’anterior junta i mentre es forjava la nova candidatura el seu nom va sorgir de manera natural. La Isolda no amaga que li agradaria que en un futur una dona es convertís en cap de colla dels Minyons “no és que sigui feminista, m’agrada la igualtat. Per què no?”.
L’Equip de Colla
Sucarrats liderarà l’Equip de Colla, que trenca d’alguna manera la separació entre la junta directiva i tècnica. Als Minyons les juntes treballaven conjuntament “però teníem una tendència d’anar més per separat. Nosaltres creiem que hem de ser tot un engranatge, ens hem d’entendre, serem més transparents en les decisions i el més important és que hi anem tot junts” diu la nova presidenta.
L’Equip de Colla està format per molta gent diversa “que té certs punts forts i es tracta de treure el millor rendiment de tothom”. Cada àrea tindrà diversos equips, amb unes tasques específiques a realitzar i amb un cap visible que serà el Coordinador. D’aquesta manera volen desenvolupar una gestió més horitzontal, amb més repartició de responsabilitats, més comunicació, més membres i més col·laboració entre els diferents equips de treball. Un dels punts forts serà que les grans decisions és prendran assembleàriament entre tot l’Equip de Colla. Sucarrats apunta que per tot plegat, pel fet de tenir dos caps de colla i una dona presidenta i molta participació, “el projecte és engrescador i trencador a nivell intern”.
Sucarrats s’ha proposat tornar a obrir la colla a Terrassa com un dels primers objectius “hem de fer coses per la ciutat, és el nostre públic. No només farem assajos al carrer, sinó que ens hem de donar a conèixer en altres aspectes”.
Amb cares noves i aire fresc als Minyons, amb ambició i il·lusió i moltes ganes de començar, aquest dilluns 19 de febrer els seus castellers estan convocats al primer assaig de l’any. “Ja ho vam dir a l’assemblea, fa tantes setmanes que estem parlant del projecte que el que volem és posar-nos a assajar ja!”, diu l’Arnau Boada.