Dimecres, 20 octubre 2021

5 claus al voltant del conflicte dels drets d’imatge

Qui gestiona els drets d’imatge de les colles? Què es diu en relació a l’acord? A qui pertanyen els drets d’imatge? Què reclama el comunicat conjunt de la Colla Vella i els Verds? Per què afecta a La Xarxa de Televisions Locals l’acord ratificat dissabte a l’assemblea de la CCC?

|

- Publicitat -

1 – Qui gestiona els drets d’imatge de les colles?

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Com a representant de les colles que en formen part i fruit d’un acord ratificat el passat dissabte amb el 82,6% de vots a favor i el  9,3% en contra (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Castellers de Terrassa).

2- Què es diu en relació a l’acord?

“La cessió a la CCCC dels seus drets d’imatge i de comunicació per retransmissions de les actuacions castelleres -tant televisives com per internet- per tal que aquesta pugui negociar-hi de forma col·lectiva amb un doble criteri: garantir una adequada difusió per al món casteller i garantir la continuïtat de l’actual conveni entre la CCCC, la Generalitat de Catalunya, TVC i Estrella Damm, així com la possibilitat de modificar-lo o d’establir nous convenis en aquesta mateixa línia.

El present acord afecta totes les actuacions castelleres considerades dins el calendari tradicional (festes majors, diades de colla, etc) que responen al model de diada oberta al públic general. No inclou les accions comercials i/o actuacions que es desenvolupin en espais tancats. L’acord tampoc no afecta els enregistraments amb finalitat purament informativa, les retransmissions de diades fetes per un sol canal local de TV i les retransmissions per internet produïdes per les pròpies colles.

Les colles castelleres membres de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya hauran de tenir en compte aquest acord per incloure’l en els contractes que formalitzin per les actuacions a les que el present acord afecta.

3- A qui pertanyen els drets d’imatge? 

A Estrella DAMM, patrocinadora de la Coordinadora de Colles. I el patrocini de la marca cervesera atorga els drets d’imatge de les colles castelleres per la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per difondre-les en els espais castellers de TV3.

D’altra banda la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va signar un conveni de col·laboració amb La Xarxa per unir esforços i que aquesta produeixi les diades castelleres en directe, el programa Quarts de 9 de Televisió de Catalunya, el Dosos Amunt de la Xarxa de Televisions Locals així com els resums que emet TV3 en algunes diades destacades del calendari casteller i les peces informatives (cròniques) que emet el canal 324.

4- Què reclama el comunicat conjunt de la Colla Vella i els Verds? 

Que no existeix cap document legal de cessió. Fins no signar aquests documents la CCCC no posseirà els drets d’imatge, per tant no podrà negociar per elles i els drets els administrarà cada colla. Tot i que s’hi està treballant, les dues colles no tenen cedits els drets de la totalitat dels seus castellers, de tal manera que aquests drets individuals actualment no els podran cedir a tercers”.
Les dues colles creuen que “caldria actualitzar i millorar el conveni entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Damm i la Coorporació Catalana de Mitjans Audivisuals i adaptar-lo als drets que cedeixi contractualment cada colla castellera i ampliar-ho a tots els agents audiovisuals interessats i compromesos -entre ells La Xarxa- amb la difusió dels castells”. Podeu llegir el comunicat sencer en aquest enllaç.

5- Per què afecta a La Xarxa  de Televisions Locals l’acord ratificat dissabte a l’assemblea de la CCC? 

En l’acord entre les diverses parts que poseeixen els drets d’imatge de les colles no hi consta enlloc la participació de La Xarxa. Sense l’accés d’aquests drets La Xarxa estaría en una situació d’indefensa legal i per aquest motiu  haurien pres la decisió de retirar l’oferta castellera de la seva graella.

L’apunt | Com acabarà aquest conflicte?

Els castells a la televisió han aconseguit una presència impensable fa uns anys. I en aquest sentit s’ha d’agraïr la gran aposta que ha dut a terme La Xarxa per oferir una programació castellera de molt bona qualitat. La bona entesa entre totes les parts hauria de permetre continuar un projecte que per aquest 2017 contemplava ampliar encara més l’oferta de diades en directe. Aquest augment de diades també s’hauria traduït en una major representació d’altres realitats castelleres, més enllà dels grans castells de gamma extra i de 10.

Per una banda la Coordinadora de Colles ja s’havia compromés dissabte durant l’Assemblea en crear un grup de treball que analitzi en profunditat tota aquesta qüestió dels drets d’imatges. Però en relació a aquesta Assemblea sorgeix un interrogant arrel del comunicat de la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca. ¿Perquè s’havia ratificat un acord de cessió d’uns drets que (pel que subratllen aquestes dues colles) no havien estat mai legalment cedits?

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.