Dijous, 13 agost 2020

Dies d'història

25 anys del primer doblet de 9 descarregat del segle XX

El mítics 4de9 amb folre que va signar la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la Santa Úrsula de l’any 1981 i 3de9 amb folre que cinc anys després va protagonitzar la Colla Joves Xiquets de Valls, tenen en comú que es van completar al primer intent que les respectives formacions feien sobre aquests castells. I que aquests van ser els primers 4de9f i 3de9f descarregats del s.XX.
Ara bé, no va ser fins al 1990 quan per primera vegada es va aconseguir descarregar totes dues construccions en una mateixa actuació en l’era moderna dels castells. La històrica jornada es va viure a Vilafranca del Penedès i va tenir en els Castellers de Vilafranca els seus protagonistes. Diumenge 1 de novembre se celebraran 25 anys d’aquella gesta que aleshores fou l’actuació més important del segle XX.

Una temporada regular amb final apoteòsic

Tenint en compte la discreta temporada que els Castellers de Vilafranca estaven protagonitzant l’any 1990, el programa per la diada de Tots Sants no convidava gaire a l’optimisme. Els verds no van poder dibuixar l’aleta a cap castell de 9 ni a Sant Fèlix ni al Concurs, mentre que sí que ho assolien els seus rivals, les colles punteres de Valls i uns joves Minyons de Terrassa que començaven a enfilar-ne els primers.
Així que els vilafranquins van tenir en aquell 1 de novembre de 1990 la darrera esperança per revalidar les construccions més importants del moment. I ho van aconseguir.

Fins aquella diada de Tots Sants els Castellers de Vilafranca presentaven un balanç de castells de 9 amb un 3de9 amb folre descarregat i 3 més de carregats. El 4de9f només l’havien coronat en dues ocasions, la darrera feia dos anys.

 

Segon 4de9f descarregat del s.XX

Els verds van donar el tret de sortida de la diada amb el 3de9f, castell va pujar força bé i que van aconseguir dominar amb autoritat. La diada no podia començar millor que descarregant el segon de l’historial dels vilafranquins i el novè en global en tota la centúria. Aquella embranzida va animar-los a atacar a continuació un 4de9f que va pujar nerviós fins a l’entrada del pis de dosos, però a partir d’aquell moment el castell va assentar-se. Es va coronar amb relativa facilitat i es va controlar fins a la baixada sense excessius problemes mentre a la plaça es desfermava l’eufòria. I és que per primera vegada es descarregava el 4de9f en 9 anys, el segon del segle, aconseguint una fita que feia més de cent d’anys no s’assolia; completar els dos castells bàsics de 9 per una mateixa colla en una mateixa actuació.
Tot i que tenien en cartera el 5de8, van decantar-se per una construcció més assequible per la colla com la torre de 8 amb folre, que només van poder carregar. Tot i així acabaven de segellar la millor actuació del segle XX.


Les crosses al folre, una peça clau
Posteriorment al 4de9f completat per la Colla Vella del 1981 aquesta construcció va estar pendent de descarregar-se durant 9 anys, ja que només s’aconseguí coronar en 13 ocasions, a càrrec de les dues colles dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, però descarregar-lo semblava impossible. És sabut que sempre ha requerit més castellers per assajar-lo i més camises per portar-lo a plaça que no pas el 3de9f, una dificultat que, com en l’actualitat, es troben la majoria de colles, però aleshores s’extremava encara més per lligar un folre encara per definir.

Els verds van intentar sense èxit el 4de9 amb folre en les temporades de 1985 i 1986, i no fou fins a l’1 de novembre de 1987 quan s’apuntarien el primer, carregat, en una jornada on els vilafranquins van estrenar una innovació que les colles aplicaven al 3de9f però no en el 4de9f i que va canviar els registres d’aquest castell: Van col·locar crosses al pis de segons, una novetat que va ajudar en l’assoliment del primer 4de9 folrat carregat dels Castellers de Vilafranca i la posterior consolidació general a partir del primer que descarregarien, per Tots Sants de 1990. Aquella fita va convèncer a les colles vallenques per incorporar les crosses als folres del 4de9f, que fins aleshores aquesta construcció l’havien bastit amb les famoses guillotines, uns castellers que col·locaven els seus caps sota els braços dels segons.

Flanquejant els primeres mans podem veure les guillotines del primer 4de9f del segle XX (Foto: YouTube)

Canviar les crosses per les guillotines va ser tot un encert i partir d’aleshores la Colla Vella el torna a descarregar el 1991, 10 anys després del seu primer. La Colla Joves el completaria per primer cop el 1992 (i s’apunta la primera tripleta màgica de l’era moderna) i unes setmanes més tard els Minyons de Terrassa també el descarregarien.

És evident la importància d’aquell Tots Sants de 1990, que va significar el punt de partida de moltes coses, de l’inici de la consolidació del 4de9f i poc després, de l’assoliment dels primers castells de gamma extra. Els penedesencs van fer els primers intents de torre de 9 amb folre i manilles a partir de 1989, que no farien realitat els Minyons de Terrassa fins al 1993, vés per on amb la seva introducció de les crosses a les manilles…